Η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη επιθυμία για ζάχαρη!
Η καφεΐνη είναι ένας ισχυρός ανταγωνιστής των υποδοχέων αδενοσίνης, οι οποίοι προάγουν τη χαλάρωση και την υπνηλία.
Η καταστολή της επίδρασης των υποδοχέων μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται περισσότερο ξύπνιοι, αλλά έρευνα έχει διαπιστώσει ότι μειώνει επίσης την ικανότητά τους να γεύονται τη γλυκιά γεύση στα φαγητά και τα ποτά, με αποτέλεσμα την αύξηση της επιθυμίας τους για ζάχαρη.
Η νέα μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Cornell, αποδεικνύει τη διαφοροποίηση της γεύσης στον πραγματικό κόσμο, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Robin Dando, από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων. "Όταν πίνετε καφεϊνούχο καφέ, ο τρόπος που αντιλαμβάνεστε τη γεύση θα αλλάξει -για όσο διάστημα αυτό το αποτέλεσμα διαρκέσει. Έτσι, εάν τρώτε τροφή αμέσως μετά την κατανάλωση ενός καφέ ή άλλων ποτών με καφεΐνη, πιθανότατα θα αντιληφθείτε διαφορετικά τα τρόφιμα."
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν τα ποτά που περιείχαν καφεΐνη ως λιγότερο γλυκά.
Η μελέτη έχει τίτλο "Caffeine may reduce perceived sweet taste in humans, supporting evidence that adenosine receptors modulate taste". Δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Journal of Food Science.