Ασφαλής Οδοντιατρική Χωρίς Υδράργυρο

Ασφαλής Οδοντιατρική Χωρίς Υδράργυρο

Δημοσιευμένη έρευνα δείχνει ότι ο υδράργυρος είναι πιο τοξικός από τον μόλυβδο, το κάδμιο ή το αρσενικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οδοντικά σφραγίσματα είναι υπεύθυνα για τον περισσότερο υδράργυρο στο σώμα από ό, τι όλες οι άλλες πηγές μαζί. Πιστεύουμε ότι καμία ποσότητα έκθεσης σε υδράργυρο δεν είναι ασφαλής ή αβλαβής. Έτσι στο ιατρείο  μου, όπως γίνεται και από άλλους πρωτοπόρους οδοντίατρους στην Αθήνα,  χρησιμοποιούνται ασφαλή πρωτόκολλα για την αφαίρεση αυτών των σφραγισμάτων.
αυτά είναι πρωτόκολλα που καθορίζονται και συνιστώνται από τη Διεθνή Ακαδημία Οδοντιατρικής Τοξικολογίας (international Academy of Oral medicine and toxicology IAOMT) και περιλαμβάνουν :΄

  1. Χρησιμοποιώντας μια ανεξάρτητη μονάδα ατμού υδραργύρου (Dent Air Vac) σχεδιασμένη ειδικά για την αφαίρεση και διήθηση των τοξικών ατμών υδραργύρου μακριά από την περιοχή της άμεσης αναπνοής. Αυτό χρησιμοποιείται αποκλειστικά κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης υδραργύρου.
  2. Χρησιμοποιώντας ένα αποτελεσματικό σύστημα αναρρόφησης που παγιδεύει  τα σωματίδια αμαλγάματος και τους υδρατμούς υδραργύρου.
  3. Απομόνωση των εμπλεκόμενων δοντιών από το υπόλοιπο στόμα με ελαστικό απομονωτήρα   για την πρόληψη της κατάποσης σωματιδίων.
  4. Εφαρμόζοντας άφθονο νερό, για να ελαχιστοποιηθεί η παραγωγή θερμότητας και η μετέπειτα δημιουργία ατμών υδραργύρου.
  5. Αφαίρεση του αμαλγάματος  σε μεγάλα τμήματα για την ελαχιστοποίηση της παραγωγής ατμών  υδραργύρου.
  6. Παρέχετε ένα στοματικό διάλυμα έκπλυσης - αποτοξίνωσης που δεσμεύει και εξαλείφει τον υδράργυρο από το στόμα.
  7. Προστατεύεται  το περιβάλλον συλλέγοντας τα σωματίδια υδραργύρου και απορρίπτοντάς τα με εξοπλισμό ανακύκλωσης.
  8. Παρέχεται  μια προστατευτική κάλυψη   μίας χρήσης κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης υδραργύρου για να ελαχιστοποιηθεί η επαφή με τα ρούχα και το σώμα σας.

 

Θέλω  επίσης να είμαι σαφής  ότι δεν προβάλλω ισχυρισμούς σχετικά με τις βελτιώσεις στην υγεία με βάση την αφαίρεση αυτών των σφραγισμάτων αμαλγάματος-υδραργύρου . Μόνο με μια προσεκτική μελέτη της χημείας του αίματος μπορεί κάποιος να καθορίσει το φορτίο του σώματος από χρόνια έκθεσης υδραργύρου.


Τι πράττουν οι άλλες χώρες για να περιορίσουν την έκθεση στον υδράργυρο:

  1. Η Ιαπωνία ρυθμίζει τη χρήση αμαλγάματος.
  2. Η Σουηδία και η Δανία έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση υδραργύρου σε σφραγίσματα οδοντικού αμαλγάματος, επικαλούμενες ανησυχίες για την υγεία και το περιβάλλον.
  3. Η χρήση αμαλγάματος είναι παράνομη στη Νορβηγία.
  4. Η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση οδοντικών αμαλγαμάτων. Επιτρέπεται στον γενικό πληθυσμό αλλά δεν επιτρέπεται σε έγκυες γυναίκες ή σε άτομα με νεφρικά προβλήματα.


Η Ελλάδα δεν έχει θέσει αυστηρά μέτρα όπως αυτά. Ωστόσο, το dental cosmetic studio έκανε το πρώτο βήμα για την προστασία των ασθενών, προσφέροντας σφραγίσματα μόνο από πορσελάνη και σύνθετη ρητίνη που δεν περιέχουν υδράργυρο.


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο