Οδηγίες στοματικής υγείας

Οδηγίες στοματικής υγείας

Μπορούμε εύκολα να ακολουθήσουμε τις παρακάτω Οδηγίες στοματικής υγείας.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ

Το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (απαραίτητα μετά από κάθε γεύμα και οπωσδήποτε πριν πάτε για ύπνο). Η οδοντόβουρτσα που συνιστάται συνήθως πρέπει να έχει μικρό κεφάλι, νάιλον τρίχες και να είναι μέτρια ή μαλακή. Οι σκληρές οδοντόβουρτσες πρέπει να αποφεύγονται γιατί, ενώ δίνουν μία ψευδαίσθηση ότι καθαρίζουν καλύτερα στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο αποτελεσματικές στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και προκαλούν αποτριβές στα δόντια και τραυματισμό στα ούλα. Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος είναι ο ακόλουθος :

Να τοποθετήσουμε τη βούρτσα λοξά (γωνία 45 μοιρών) το σημείο που ενώνονται τα δόντια με τα ούλα. Πιέζουμε την βούρτσα με κατεύθυνση προς τα ούλα και κάνουμε μικρές επιτόπιες κινήσεις μπρος πίσω.

Βουρτσίζουμε πρώτα τις εξωτερικές επιφάνειες και μετά με τον ίδιο τρόπο και εξίσου σχολαστικά τις εσωτερικές επιφάνειές.

Τελειώνοντας βουρτσίζουμε τις μασητικές επιφάνειες με κινήσεις μπρός - πίσω. Δεν ξεχνάμε να βουρτσίσουμε και την γλώσσα.

Ένα σωστό βούρτσισμα Δε μπορεί να διαρκεί λιγότερο από 3-5 λεπτά σε κάθε περίπτωση. Μη βάζετε πολλή δύναμη κατά την χρήση της οδοντόβουρτσας. Δεν χρειάζεται μεγάλη δύναμη για να απομακρύνεται την οδοντική μικροβιακή πλάκα από τα δόντια σας. Το έντονο βούρτσισμα μπορεί να τραυματίσει τα ούλα σας. Το μυστικό δεν είναι η δύναμη αλλά η τεχνική.

ΟΔΟΝΤΙΚΟ ΝΗΜΑ

Επειδή η βούρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει ανάμεσα στα δόντια, οι επιφάνειες αυτές δεν καθαρίζονται. Για το λόγο αυτό απαραίτητο συμπλήρωμα της καθημερινής φροντίδας είναι η χρήση του οδοντικού νήματος. Το νήμα χρησιμοποιείται ως εξής:

Κόβουμε ένα κομμάτι νήμα, περίπου 70 εκ. και το τυλίγουμε γύρω από το μεσαίο δάκτυλο κάθε χεριού, αφήνοντας περίπου 7 εκ. ελεύθερο νήμα μεταξύ των δακτύλων.Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τους δείκτες τοποθετούμε το νήμα ανάμεσα στα δόντια.

Όταν φτάσει στα ούλα αγκαλιάζουμε το δόντι με το νήμα και το μετακινούμε απαλά μέσα στην ουλοδοντική σχισμή, ώστε να καθαρίσουμε την κρίσιμη περιοχή κάτω από τα ούλα.

Εκτός από την οδοντόβουρτσα και το νήμα , υπάρχουν και άλλα μέσα στοματικής υγιεινής , που κατα περίπτωση μπορούν να φανούν χρήσιμα όπως τα μεσοδόντια βουρτσάκια, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες και το ειδικό νήμα για χρήση κάτω από γέφυρες κ.λ.π.

Μεσοδόντια βουρτσάκια :

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια είναι πολύ εύκολα στη χρήση τους. Λυγίστε απαλά το βουρτσάκι όταν καθαρίζεται ανάμεσα στα πίσω δόντια. Μην επαναφέρεται στην ίσια θέση. Χρησιμοποιείστε άλλο ίσιο βουρτσάκι για τα μπροστινά δόντια.

Το μεγαλύτερο μεσοδόντιο βουρτσάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, για παράδειγμα:

 • σε περίπτωση έλλειψης δοντιού
 • στην άπω επιφάνεια του τελευταίου δοντιού -Το κατάλληλο για την περίπτωση σας μέγεθος θα σας το προτείνει ο οδοντίατρος μετά από εξέταση στο ιατρείο. Υπάρχουν στο εμπόριο διάφορες εταιρίες που παρέχουν μεσοδόντια βουρτσάκια και για κάθε μέγεθος χαρακτηρίζονται από διαφορετικό χρώμα.

Τα 10 κορυφαία προϊόντα στοματικής υγιεινής και φροντίδας στο σπίτι :

 • Οδοντόκρεμα
 • Οδοντικό νήμα
 • Τοπικά σκευάσματα μιας δόσης για την αντιμετώπιση της στοματίτιδας
 • Μηχανοκίνητες οδοντόβουρτσες
 • Σκευάσματα κατά της τρυγίας και των κηλίδων
 • Οδοντόκρεμα για την απευαισθητοποίηση
 • Πρακτικό οδοντικό νήμα
 • Συγκρατήρας νήματος με το πάτημα ενός κουμπιού
 • Προϊόντα λεύκανσης των δοντιών, που μπορείτε να προμηθευτείτε από τον οδοντίατρο
 • Αντιβακτηριδιακή λευκαντική οδοντόκρεμα

Οδηγίες για την σωστή χρήση οδοντικού νήματος :

 • Kόψτε ένα κομμάτι οδοντικού νήματος περίπου 50 εκατοστά σε μήκος και τυλίξτε το μεγαλύτερο μέρος του σε ένα από τα μεσαία σας δάχτυλα
 • Τυλίξτε το υπόλοιπο νήμα γύρω από το ίδιο δάχτυλο του άλλου χεριού
 • Κρατήστε σφιχτά το νήμα ανάμεσα στους δείκτες και τους αντίχειρες κάθε χεριού, αφήνοντας ένα μήκος νήματος περίπου 5 εκατοστά μεταξύ των δυο χεριών. Με μαλακές κινήσεις περάστε το νήμα ανάμεσα στα δόντια σας. Το νήμα δεν πρέπει να κινείται απότομα. Εάν κάνετε μεσοδόντιο καθαρισμό για πρώτη φορά, ενδέχεται τα ούλα σας να αιμορραγούν για περίπου 5 ημέρες. Εάν συνεχιστεί η αιμορραγία επισκεφθείτε τον οδοντίατρο
 • Όταν το νήμα φθάσει στο ελεύθερο άκρο των ούλων, δώστε ένα σχήμα, όπως το γράμμα C, ενώ θα εφάπτεται στην επιφάνεια του δοντιού
 • Κρατείστε το νήμα σε επαφή με το δόντι. Τρίψτε με ήπιες κινήσεις την επιφάνεια του δοντιού, απομακρύνοντας παράλληλα το νήμα από τα δόντια
 • Συνεχίστε να καθαρίζετε με το νήμα όλα τα δόντια και ιδιαίτερα τα οπίσθια δόντια
 • Σε περίπτωση που σας δυσκολεύει η χρήση οδοντικού νήματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οδοντικό νήμα με συγκρατητήρα

Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο