Γνωρίζοντας τις Γέφυρες

Γνωρίζοντας τις Γέφυρες

Γέφυρα : είναι μία ακίνητη προσθετική εργασία που αντικαθιστά ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν και στηρίζεται σε δύο τουλάχιστον

γειτονικά φυσικά δόντια - στηρίγματα. Πιο μεγάλες σε έκταση γέφυρες μπορούν να γίνουν ανάλογα με τον αριθμό των δοντιών που έχουν αφαιρεθεί και των δοντιών που θα χρησιμοποιηθούν σαν στηρίγματα. Οι γέφυρες, είναι σταθερά κολλημένες στα φυσικά δόντια, σε αντίθεση με τις κινητές οδοντοστοιχίες, οι οποίες αφαιρούνται και επανατοποθετούνται στο στόμα από τον ίδιο τον ασθενή.

Ενδείξεις :

  1. Να μην υπάρχει περιοδοντική νόσος ή να έχει τεθεί υπό έλεγχο
  2. Ο ασθενής να τηρεί καλή στοματική υγιεινή
  3. Αποτρέπει τη μετακίνηση των δοντιών που σταδιακά οδηγεί σε διαταραχές σύγκλεισης

Είδη γεφυρών : Είναι ίδια με των μεμονωμένων στεφάνων στα δόντια.

Επιπλέον έχουμε τον τύπο γέφυρας που λείπει ένα δόντι και το αντικαθιστούμε με κατασκευή γέφυρας από ανθρακονήματα χωρίς μεταλλικό σκελετό, όπου δεν τροχίζουμε τα διπλανά δόντια με τον κλασικό τρόπο αλλά αφαιρώντας τα σφραγίσματα που έχουν ή τροχίζοντας σαν να κάνουμε σφράγισμα, καλύπτουμε το δόντι που λείπει με άριστη αισθητική και ελάχιστο κόστος σε οδοντικούς ιστούς-ελάχιστο τρόχισμα.

Θεραπεία :

Η διαδικασία είναι πανομοιότυπη με αυτή που ακολουθείται για την κατασκευή μεμονωμένων στεφάνων στα δόντια.

Πλεονεκτήματα :

  1. Καλυτερεύει η μάσηση, η ομιλία και η αισθητική του προσώπου
  2. Είναι σταθερές
  3. Οι ασθενείς τις αποδέχονται πολύ εύκολα, χωρίς να αισθάνονται ότι έχουν ένα ξένο σώμα μέσα στο στόμα τους
  4. Έχουν πολύ καλή αισθητική καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διακρίνονται καθόλου από τα φυσικά δόντια
  5. Εάν το χρώμα των υπολοίπων φυσικών μας δοντιών δεν μας ικανοποιεί μπορούμε να το μεταβάλλουμε εφαρμόζοντας λεύκανση

Μειονέκτημα :

Η ανάγκη για τρόχισμα των φυσικών δοντιών που χρησιμοποιούνται ως στηρίγματα. Το μειονέκτημα αυτό μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Κόστος γέφυρας :

Το κόστος μίας γέφυρας ποικίλει και εξαρτάται από τον τύπο της γέφυρας, το κράμα του μετάλλου, το είδος της πορσελάνης, την τεχνική που θα εφαρμοστεί, την πιθανή τοποθέτηση προσωρινής γέφυρας και το επίπεδο του εργαστηρίου που θα την κατασκευάσει.Το συνολικό κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω, εάν το δόντι που θα δεχθεί την γέφυρα έχει ανάγκη επιπλέον θεραπείας (π.χ. ενδοδοντική θεραπεία, σφράγισμα, χυτός ενδοριζικός άξονας κ.α.) Τέλος, το κόστος εξαρτάται από τον αριθμό των δοντιών που θα καλυφθούν.


Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο