Περιοδοντίτιδα – Ουλίτιδα

Περιοδοντίτιδα – Ουλίτιδα

Η οδοντική πλάκα είναι σημαντικός παράγοντας και για την ανάπτυξη περιοδοντικής νόσου και αν δεν απομακρύνεται με τακτικό βούρτσισμα των

δοντιών και καθαρισμό με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, τότε βλάπτει τα άκρα των ούλων και τα κάνει να πρήζονται και να φλεγμονούν, εμφανίζοντας τάση για αιμορραγία κατά το βούρτσισμα. Η κατάσταση αυτή καλείται ουλίτιδα και είναι απολύτως αναστρέψιμη με το κατάλληλο βούρτσισμα και καθαρισμό με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. Έτσι ,η αιμορραγία των ούλων δε σημαίνει ότι τα βουρτσίζετε πολύ δυνατά, αλλά ότι χρειάζεται να αρχίσετε να βουρτσίζετε αυτό το σημείο του στόματος σας πιο προσεκτικά για να το επαναφέρετε σε υγιή κατάσταση. Αυτόματη αιμορραγία των ούλων χωρίς βούρτσισμα είναι παθολογικό σημείο και πρέπει να διερευνηθεί επειγόντως από τον οδοντίατρο.

Αν η πλάκα δεν αφαιρεθεί από τα δόντια για κάποιο χρονικό διάστημα, τότε ασβεστοποιείται (τρυγία) και δεν μπορεί να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα και πρέπει να αφαιρεθεί από τον οδοντίατρο. Εαν αυτό δεν συμβεί, θα οδηγήσει στη συσσώρευση κι άλλης πλάκας και περαιτέρω βλάβη των ούλων.

Όσο μεγαλώνετε, η χρήση των δοντιών κάνει τα άκρα των ούλων ελαφρώς να συρρικνώνονται. Αυτό είναι που λέγεται ότι μακραίνουν τα δόντια των ανθρώπων. Το δυνατό βούρτσισμα μπορεί, επίσης, να κάνει τα άκρα των ούλων να οπισθοχωρήσουν, αφήνοντας έκθετες τις ευαίσθητες ρίζες των δοντιών (υφιζήσεις).

Ένα στα δέκα άτομα εμφανίζουν περιοδοντική νόσο. Πρόκειται για μια διεργασία κατά την οποία ο περιοδοντικός σύνδεσμος που συγκρατεί τα δόντια εντός του οστού καταστρέφεται από τα βακτήρια και τόσο ο σύνδεσμος όσο και το οστό υπαναχωρούν κάτω από τα ούλα. Αυτό οδηγεί στο σχηματισμό θυλάκων γύρω από τα δόντια, που επιδεινώνεται περαιτέρω καθιστώντας αδύνατο το βούρτσισμα των πασχόντων περιοχών. Καθώς προχωράει η νόσος, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει 20 χρόνια, τα δόντια χαλαρώνουν ,αποκτούν κινητικότητα κι εν τέλει απαιτούν εξαγωγή. Η περιοδοντική νόσος είναι το πιο συχνό αίτιο απώλειας δοντιών σε άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω.

Σε κάποιες περιπτώσεις η έλλειψη βουρτσίσματος,ιδιαίτερα σε καπνιστές, προκαλεί μια οξεία λοίμωξη που καλείται οξεία ελκονεκρωτική ουλίτιδα. Αυτή προκαλεί εξέλκωση και αιμορραγία των άκρων των ούλων και έντονα δύσοσμη αναπνοή. Η θεραπεία περιλαμβάνει καθαρισμό των δοντιών,ένα πρόγραμμα σωστού βουρτσίσματος και ενίοτε αντιβιοτικά. Αν η κατάσταση υποτροπιάσει, πρέπει να διερευνηθεί το υποκείμενο αίτιο που την προκαλεί